בור חלחול
קידוח בור חלחול
בור חלחול הוא בעצם בור אשר בו נצברים מי הגשמים, באמצעות הצינור המותקן שבו ישנו ויסות והעברה מסודרת של מי הגשמים אל מאגרי המים התת קרקעיים. כלומר, המים אמורים לזרום אל תוך עומק הקרקע ולא להציף את פני השטח. ישנם סוגים שונים של בורות וצינורות, כל אלו ניתנים לבחירה בהתאם למיקום בשטח וסוג המבנה. גילגל הנדסה היא חברה המתמחה בתכנון הידרולוגי, ובפרט בשאיבה והשפלת מי תהום.
מי רשאי להקים בור חלחול?
האדם אשר מפקח על עבודת ההקמה של בור חלחול הוא מהנדס בעל יעד וניסיון מעשי בתחום השפכים והזרמת הנוזלים. עליו לבדוק בצורה נכונה מהו סוג הקרקע שעליו מותקן הבור. לאחר מכן הוא צריך לבדוק לאיזה עומק צריך להזרים את המים, אחד מתפקידיו החשובים ביותר הוא בחירת המיקום המדויק שבו אפשר להתקין את הבור והצינור. כמו כן, שעליו לבחור בצינורות איכותיים וכלים הנדסיים מתאימים לביצוע העבודה.
תפקידיו של בור החלחול
לבור החילחול תפקידים רבים, ביניהם הרחקת מים מיסודות המבנה, בנוסף לכך שהוא מספק הגנה מפני חדירת מים אל מערכות האיטום של המבנה.
כמו כן, הוא מקל על מערכת הניקוז העירונית (הוא מפחית את העומס באמצעות ויסות של מי הגשמים). הוא גם מונע לחצים הידראוליים- כאשר מצטברים מים באזור מסוים, עלולים להיווצר לחצים על מבנים תת קרקעיים כגון: מרתפים, חניות תת קרקעיות וכדומה.
דגשי בטיחות בנוגע לבור חלחול
במקרה של תקלה בבור או בצינור, תהיה בעיה בזרימת המים, לכן יכולה לקרות הצפה ובמקרים מסוימים אף זיהום מי התהום. חשוב להדגיש כי במקרה של תקלה בתכנון, המים יעלו אל פני השטח. יגרמו נזקים לתשתיות הבית, במקרים מסוימים אף יפגעו תשתיות סביבות כגון: חשמל, ביוב וכדומה. לכן ישנה חשיבות מכרעת לבחירה איש מקצוע מהשורה הראשונה להקמת בור החלחול.
במקרה שהצינור הפסיק להזרים את המים לכיוון המאגר, או במקרה של סתימה, יכולה להיווצר בעיה באזור רחב, לכן יש צורך בבדיקה תקופתית.
חברת גילגל הנדסה מספקת ייעוץ הידרולוגי והנדסי. בעזרתנו תוכל לקבל סיוע ממיטב אנשי המקצוע, תוך כדי שמירה על סטנדרטים מקצועיים ברמה הגבוהה ביותר.
בור חלחול הוא בור ניקוז שמטרתו היא לנקז בצורה הטובה והיעילה ביותר מי גשמים לתוך הקרקע, בעומק שיאפשר למים להגיע למאגרים של מי תהום ובד בבד, ימנע הצפות וכן פגעי רטיבות שונים במבנים הממוקמים מעל הקרקע. ניתן למצוא בורות חלחול ברחובות, בחצרות של בתים פרטיים, בסביבה שבהם קיימים מבנים ציבוריים, בשדות, בגינות ציבוריות ועוד. לבורות חלחול יש שני מטרות מרכזיות והם: לנקז את מי הגשמים וזאת בכדי לשמור על בטיחות ותחזוקה של גינות ומבנים וכן לשמור על מאגר מי התהום של ישראל.
מה צריך לדעת על בור חלחול?
חשוב להבין כי בור חלחול איננו בור ספיגה. בור ספיגה מטפל במי שופכין במקומות שבהם לא ניתן למצוא עוד תשתיות ביוב אחרות ואילו בור ניקוז דואג לניקוז של מי הגשמים ויש לו כמה תפקידים חשובים ומרכזיים: ראשית כל, הוא מרחיק מי גשמים מהסביבה של המבנה ומהיסודות שלו שכן, הימצאות של מים בסביבה של המבנה עלולה להיות מפגע בטיחותי ולפגוע ביסודות של הבית. בורות חלחול למעשה מונעים הצטברות של מים בסביבה של בתים וכך מונעים פגיעה ביסודות של הבית. כמו כן, המטרה שלו היא להקטין לחצים הידראוליים על מבנים תת קרקעיים. אם במבנה קיימים חלקים שמצויים מתחת לקרקע כדון: מקלט או מרתף, הרי שהצטברות של גשמים בקרקע יכולה ליצור עומס על הקירות שלהם ובור חלחול למעשה מונע את הסכנה המדוברת. כמו כן, הוא מאפשר למנוע חדירה של מי גשמים לתוך מבנה שכן, הוא מנקז את מי הגשמים לעומק של האדמה. בור חלחול גם מסייע במניעה של הצפות.
כיצד מקימים בור חלחול?
בור חלחול יוקם לאחר שקודחים לעומק הקרקע, כאשר העבודה חייבת להתבצע על ידי איש מקצוע אשר מורשה לבצע אותה ובעל מיומנות בביצוע קידוח ידני באמצעות מקדח כלונסאות. לאחר שהוא מבצע את הקידוח, מכניסים שרוול מיוחד לבור וממלאים אותו בחצץ גס. השרוול המדובר יבצע את הסינון הנדרש באופן ראשוני למים. במרכז של הבור יש למקם צינור שעטוף בבד מיוחד שמשפר את כושר הניקוז שלו וזאת לצורך איסוף של מי הגשמים והזרמה שלהם לתחתית של הבור. בחלק העליון של הבור יש להתקין טבעת בטון שמכוסה במכסה או ברשת ברזל.